Случаите на рак може да скочат с 77% до 2050 г. според

...
Случаите на рак може да скочат с 77% до 2050 г. според
Коментари Харесай

Болните от рак скачат със 77% до 2050 г.

Случаите на рак може да скочат с 77% до 2050 г. според Световната здравна организация. Най-често срещаният рак при дамите е този на гърдата, а при мъжете - на белите дробове. България е на 68 място от 191 страни по брой онкоболни.

Безплатни прегледи във връзка Световния ден на рака, който беше в неделя, стартират от понеделник в редица лечебни заведения в страната.

" Скрининговите стратегии са извънредно значими за ранна диагностика на онкологичните болести ", разяснява по този мотив пред Нова нюз доцент доктор Веселин Попов, завеждащ Клиниката по лъчелечение към университетската болница ”Св. Георги " в Пловдив.

Той акцентира, че множеството от тях са безвъзмездни, в това число мамографията при дами над 40-годишна възраст и изследване на PSA при мъже над 50. Д-р Попов предлага и имунизацията против човешки папиломавирус (HPV).

По думите на доктор Попов отчетът на СЗО е доста обезпокоителен, така като показва, че в случай че през 2012 година е имало към 14 милиона нови случая, то

през 2020-а те нарастват до 20 милиона. Доцентът сподели, че упованията са до 2030 г. броят им да се увеличи до 21 милиона. “Това е нарастване от близо 50% единствено за 18 години ”, допълни той.

Лекарят сподели още, че в клиниката, която завежда, има пациенти на разнообразни възрасти. Той уточни, че факторите, които обусляват появяването на карцином, са затлъстяване, стрес, понижена физическа интензивност, приложимост на алкохол и цигари, както и нечистият въздух. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР